Bolu Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Semih Dimicioğlu, Türkiye’nin ve Bolu’nun çöp sorununa dikkat çekti. Dimicioğlu, “Kuzören Köyü’nde şu anda ilkel tavuk gübresinden enerji elde edilmek üzere bir tesis yapılmak isteniyor. Bu da Bolu ve doğası için bir katliamdır” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu, büyük oranda ormanlarla kaplı ve doğa turizmi açısından Türkiye’nin önde gelen noktalarından. Bununla beraber, hızlı büyüyen şehirlerden bir tanesi. Hızlı büyümenin etkisiyle de farklı alanlarda ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Çöplerin bertaraf edilmesi ise karşılanması gereken ihtiyaçlardan biri. Konuyla ilgili Bolu Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Semih Dimicioğlu, katıldığı bir programda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dimicioğlu, Kuzören Köyü’nde yapılması planlanan enerji tesisi ve 90 bin metrekare yeşil alanın imara açılmasının özellikle üzerinde durdu.

“İNGİLTERE’NİN YARISINDAN FAZLA ÇÖPÜ TÜRKİYE’YE GELMEKTEDİR”

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen çöplere de dikkat çeken Dimicioğlu, “Bolu’nun hem kentsel hem çevresel sorunları oldukça fazla. Türkiye’nin en büyük sorunu plastik atık ithali. Dünya ikincisiyiz şu anda, İngiltere’nin yarısından fazla çöpü Türkiye’ye gelmektedir. Bu da sadece plastik çöp ithali söz konusu değil ülkeler kendi sınırları içerisinde yok edemedikleri radyoaktif ve kimyasal maddeleri, 3.Dünya ülkelerine göndermekte bu ciddi ve büyük bir tehlike. Bununla ilgili 2 yıl önce Bolu’ da bir teşebbüs oldu. Fakat platformumuzun engellemesiyle Belediye Başkanı’mızın inisiyatifi ile bu engellendi. Şimdi 2 Temmuz’da plastik atık ithalini Türkiye yasakladı fakat sermaye piyasalarının aşırı baskısı nedeniyle 10 gün sonra tekrar bu ithalat serbest bırakıldı. Türkiye ve Bolu için tehlike arz etmektedir. Bu konuda toplum olarak hepimizin uyanık olması gerekiyor” dedi.

“BOLU’DA ÇÖP ÇOK CİDDİ BİR SORUNDUR”

Bolu’da çöplerin ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade eden Dimicioğlu, “İkinci bir sorunumuz Bolu’nun çöp sorunu. Daha önce de Düzce’nin çöpünü Müstakimler tarafına getirilerek burada büyük bir yok etme tesisi yapılmak istendi. Bu da platform ve Belediye Başkanı’mızın inisiyatifi ile engellendi. Ancak şu anda ilçelerdeki ve Bolu’da çöp çok ciddi bir sorundur. Bolu’nun merkezindeki lot alanı yaklaşık 2 sene sonra dolacak. Dolayısıyla 180 ton civarında günlük çöpü var. İlçelerinde yaklaşık 110, 120 ton çöpü var. Bu çöpün bir şekilde ıslah edilmesi gerekiyor. Daha önceki sabunla ilgili BEKAP kuruldu ve BEKAP’ın yıllardır yaptığı çalışmalar sonucunda yine Müstakimler Köyü içinde böyle bir tesisin yapımı devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“MÜSTAKİMLER KONUYLA İLGİLİ DOĞRU BİR YER MİDİR?”

Müstakimler Köyü’nde yapılmak istenen bertaraf tesisine ilişkin konuşan Dimicioğlu, “Şimdi çöpün neden tesislerde bertaraf edilmesi ve bundan enerji elde edilmesi önemli bir konu ve mutlaka da olması gereken bir konu ancak bunun yerinin seçilmesi konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Müstakimler konuyla ilgili doğru bir yer midir? Bu da tartışmak gereken bir konu, çünkü çevresinde on tane yerleşim alanı var köy var, ormanlık alan içinde rüzgâr hakimiyeti olmayan bir alan bu tesislerin doğaya vereceği zararlar havaya vereceği metan gazları yer altı sularına vereceği kimyasal zehirler, haşere üretilmesi gibi… Bu konuda da dikkatleri çekmek istiyorum ve bu yerin yeniden tartışılması konusunda gündeme gelmesini arzu ediyorum” diye konuştu.

“BOLU VE DOĞASI İÇİN BİR KATLİAMDIR”

Kuzören Köyü’ne yapılacak enerji tesisinin kötü etkilerinden bahsederek, “doğa katliamı” olarak tanımlayan Dimicioğlu, “Hemen akabinde bir diğer güncel konu Kuzören Köyü’nde şu anda ilkel tavuk gübresinden enerji elde edilmek üzere bir tesis yapılmak isteniyor. Bu da Bolu ve doğası için bir katliamdır ve bunun da bir an önce engellenerek yerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise Bolu’nun tarım alanlarının ve yeşil alanlarının imara açılması tehlikesidir. Müteahhit ve emlakçılar ucuza kapattıkları tarım alanlarının ve yeşil alanlarının bir şekilde imara açarak buradan ucuz parsel üretme peşindeler. Her mecliste belediye imar komisyonuna üç ya da beş tarım alanlarının kurum görüşü alınarak imara açılması ile ilgili teklif gelmektedir. Bundan bir önceki mecliste yaklaşık 90 bin metrekare yeşil alan imara açılmıştır. Tabi ki daha önceki yönetimin başlattığı bir şeydi fakat iptal edilmişti. İki meclis önce bu konu tekrar görüşüldü ve kabul edildi. Nedense hiçbir basında bu yayınlanmadı” açıklamasında bulundu.

“90 BİN METREKARE YEŞİL ALAN İMARA AÇILDI”

İmara açılan yeşil alanları hatırlatan Dimicioğlu, “Bolu’nun 90 bin metrekare yeşil alanı imara açıldı ve bu bir haber değeri taşımadı. Sadece iki gazete bunu yayımladı. Şimdi Bolu’da birçok çevremiz var, bu konuyla ilgili özellikle Gölköy Gölü’nün varlığı sırtındaki üniversitenin varlığı, hemen akabinde D-100’de ulaşım bağlantısı yani Yumrukaya, Gölköy, Hamidiye köylerinin oluşturduğu o aks şu anda ciddi bir tehlike. İki yıl önce imara açılmasıyla ilgili teklifler meclise geldi. Fakat tekrar geri çekildi. Bugün bile aracılar vasıtası ile oradan yer almak isteyen müteşebbisler Bolu dışından müteşebbisler ciddi paralar teklif etmektedirler” kelimelerini kullandı.

“GÖLKÖY PLATFORMU’NUN KURULMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”

Gölköy’ü koruma için çalışmalara başladıklarını açıklayan Dimicioğlu, “Şimdi burada öncelikle Bolu Platformu olarak Gölköy bizim ilk noktamız ve bu Gölköy’ün korunması ile ilgili Bolu’ da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile birlikte oluşturacağımız Gölköy Platformu’nun kurulma çalışmalarına başladık. Burada sadece kötüyü engellemek değil iyiyi yönlendirmek için kurulacak platform tarım alanlarının korunması tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi buraya adapte olmuş bitkilerin korunması, yer altı sularının korunması, köy hayatının yaşatılması, içme suyu havzasının korunması, hayvancılığın sürdürülebilmesi gibi ana ilkeleri gündeme getirecek bu konuda bir pilot bölge olacak Bolu Platformu ve Gölköy. İnşallah amacımıza ulaşırız. Çevre konusunda Bolu’yu özellikle basını duyarlı olmaya çıkan en kötü haber bile yani tarafsız olarak mutlaka halka duyurmak için gayret göstermesini diliyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim