Osmanlılarda; tüketicilerin korunması ve üretici, dağıtımcı, tüketici dengesinin sağlanması üçlü bir sistemle gerçekleştiriliyordu. Bu üçlü sistemin temel unsurlarını ise devlet, esnaf temsilcileri olarak loncalar ve tüketicileri temsilen de şehrin ileri gelenleri oluşturuyordu.

Zamanla, bu denetim düzeni yozlaştı ve etkisini yitirdi. 1839 yılında da uygulamadan kalktı. Yerini Şehremini, yani belediye başkanlığı sistemi aldı. Narh (resmi fiyat) yoluyla yapılan denetim de 1865 yılında tamamen uygulamadan kalktı.

Cumhuriyet döneminde ise tüketicilerin sağlığı başta olmak üzere haklarının korunmasıyla ilgili olarak birçok düzenlemeye gidildi. Bu doğrultuda devlet kuruluşlarının yanı sıra, belediyelere yetkiler verildi. Meslek odalarına da kamu görevi verildi. Ayrıca, ürün standartlarının belirlenmesi ve kalitenin geliştirilmesi için Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) oluşturuldu.

1995 yılına kadar tam 10 ayrı tüketici yasa tasarısı hazırlandı. Hepsi de, çeşitli kesimlerin baskısı yüzünden bir türlü yasallaşamadı.

Ülkemizde tüketici haklarını düzenleyen ilk özel kanun 23.02.1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanundur. Kanunun yayımlandığı yıl dikkate alındığında her ne kadar 2003 yılında değişikliklere uğramış olsa da, günümüz koşullarına istenilen düzeyde cevap veremiyor olması eleştirilen bir durumdu ve yeni bir kanuna ihtiyaç duyulmaktaydı. Yapılan çalışmalar sonucunda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28.11.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun temel amacı, tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumaktır.

Kanunda yer alan başlıca düzenlemeler şöyledir:

- Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde ve okunabilir bir şekilde düzenlenmek zorundadır.

- Sözleşmede öngörülen koşulların, sözleşme süresi içerisinde tüketiciler aleyhine değiştirilmesi yasaklanmıştır.

- Tüketicilerden, kendilerine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını bekledikleri ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaatleri doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilmesi yasaklanmıştır.

- Tüketicilerden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketicilere ayrıca verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

- İşyeri dışında kurulan sözleşmeler, mesafeli satışlar, devre tatil sözleşmeleri, ön ödemeli konut satışları ve tüketici kredisi sözleşmelerinde tüketicilerin 14 günlük, taksitle satış sözleşmelerinde 7 günlük cayma hakkı vardır.

- Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen mal veya hizmetin, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe, satışından kaçınılamaz.

- Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketicilere karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicilerin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicilerin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

- Tüketici ürünleri ile tüketicilere sunulan hizmetler, can ve mal güvenliğine ve çevreye zarar vermemeli, uygulanması zorunlu her türlü idari ve teknik düzenlemeye uygun olmalıdır.

- Halk arasında saadet zinciri olarak bilinen, katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı karşılığında sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir miktar para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklenti sistemi piramit satış olarak tanımlanmış ve piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaklanmıştır.

- Tüketici vasfını taşıyan kişilerin satın almış olduğu mal veya hizmetlere ilişkin herhangi bir uyuşmazlık yaşaması durumunda, uyuşmazlığın parasal değerine göre, illerde Ticaret İl Müdürlükleri ile ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetlerine ve adliyelerde bulunan Tüketici Mahkemelerine uyuşmazlığın çözümü için başvuru yapmaları mümkündür.

Şikâyetlerinizi Alo175 Tüketici Hattına da iletebilirsiniz.

22 ŞUBAT

1919- İngilizler, Maraş'ı işgal etti.

1972- Uçakla gelen yolcuların gümrüksüz alışveriş yapabilecekleri ilk ''free shop'' Yeşilköy Havalimanı'nda

açıldı.

1991- Irak kuvvetleri, Kuveyt'teki petrol bölgelerini ateşe verdi.

2000- Diyarbakır'da olay çıkardığı gerekçesiyle yargılanan İtalyan gazeteci Dino Giovanni Frisullo, ifade vermek için geldiği Türkiye'ye alınmayarak sınır dışı edildi.

23 ŞUBAT

1919- Samsun'da Rum tehlikesine karşı faaliyete geçen "Karadeniz Türkleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti"nin Tokat şubesi kuruldu.

1945- Türkiye-Amerika İkili Yardım Anlaşması imzalandı.

1994- Cep telefonu şebekeleri hizmete açıldı.

1995- Tüketiciyi Koruma Yasası kabul edildi.

2005- Kimlik Paylaşımı Sistemi Projesi, uygulanmaya başlandı.

2006- Eski Başbakan ve kapatılan RP'nin son genel başkanı Necmettin Erbakan'ın hapis cezasını evinde çekmesine de imkân tanıyan kanun teklifi yasalaştı.

24 ŞUBAT

1918- Trabzon düşman işgalinden kurtuldu.

1951- Kırşehir'de Atatürk büstü saldırıya uğradı. Saldırıyı kınamak için 5 Martta büyük bir miting düzenlendi.

1954- Tuna Nehri'nden Karadeniz'e, oradan da İstanbul Boğazı'na inen buz parçaları, tabakalar halinde tüm

Boğaz'ı ve limanı kapladı; deniz trafiği durdu.

1983- Necmettin Erbakan'a 4 yıl hapis ve 1 yıl 4 ay sürgün cezası verildi.

1984- Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Kâbe’yi ziyaret etti.

1987- Sovyetler Birliği'nde (SSCB) Gorbaçov ilk kez ''Glasnost''tan (Açıklık Politikası) söz etti.

1992- Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, 88 yaşında İstanbul'da öldü.

2006- Türkiye, idam cezasının barış zamanı dışında savaş ve savaş tehlikesi anında da kaldırılmasını öngören

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 13. protokolünü onayladı.

25 ŞUBAT

1925- Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda “Dinin politikaya alet edilemeyeceği ve bu suçun da vatan hıyaneti sayılacağı”na ilişkin değişiklik yapıldı.

1933- Fransız Vagon-Li (Yataklı Vagonlar) şirketinin Belçikalı Müdürünün koyduğu Türkçe yasağına tepki

gösterildi.

1950- ''Çoruh'' ilinin adı, ''Artvin'' olarak değiştirildi.

1980- Bedelli askerlik kabul edildi.

1994- Almanya, Refah Partisi'nin ''Bosna'ya yardım'' adı altında Almanya'ya gönderdiği paralar hakkında soruşturma başlattı.

26 ŞUBAT

1925- Fransızların yönetiminde bulunan Tütün rejisinin (tekelinin) 1 Mart 1925'den itibaren lağvedildiğine

ilişkin yasa TBMM'de kabul edildi.

1961- Türk aydınlanmasının öncülerinden, eski Milli Eğitim bakanlarından öğretmen, yazar Hasan Ali Yücel,

İstanbul'da 64 yaşında öldü.

1976- Türkiye ile ABD arasında ''Savunma İşbirliği Anlaşması'' imzalandı.

1992- Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentine giren silahlı Ermeni gruplar, 83’ü çocuk ve 106’sı kadın olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti.

1998- Nutuk Rumcaya çevrildi.

27 ŞUBAT

1863- Türkiye'de bilinen ilk resim sergisi, İstanbul Atmeydanı'nda (Hipodrom) açıldı.

1919- İngilizler Birecik'i işgal etti.

1976- Hayali mobilya ihracatı ve vergi iadesi yolsuzluğundan sanık Yahya Demirel için tutuklama kararı verildi.

2011- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan yaşamını yitirdi.

28 ŞUBAT

1856- Islahat Fermanı ilan edildi.

1921- TBMM'de ilk bütçe kabul edildi.

1923- Mustafa Kemal (Atatürk), İstanbul Belediyesince ''fahri hemşehri'' ilan edildi.

1945- Türkiye, Birleşmiş Milletler Beyannamesi'ni imzaladı.

1958- İstiklal Marşı'nın bestecisi Osman Zeki Üngör öldü.

1978- Orgeneral Kenan Evren, Genelkurmay Başkanı oldu.

1980- Yurt dışında çalışan vatandaşlara dövizle askerlik yapma imkânı tanıyan yasa, TBMM'de kabul edildi.

1984- Kız öğrencilerin 19 Mayıs gösterilerinde şort giymesi yasaklandı.

1994- NATO, tarihinin ilk saldırısını Sırplara karşı gerçekleştirdi.

1997- MGK’nın 9 saat süren toplantısında ''28 Şubat Kararları'' alındı. Bu kararlar, irticayı Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike olarak saptadı. MGK’da, Atatürk ilke ve inkılâplarının ödünsüz uygulanmasına karar verildi.

2015- Çözüm sürecinde; hükümet ve HDP yetkilileriyle gerçekleşen buluşmada, terör örgütü PKK silahları bırakmak amacıyla olağanüstü kongreye davet edildi.