Hüseyin Nihal Atsız, vefat yıl dönümünde, Bolu Ülkü Ocakları’nın, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (BAİBÜ) düzenlediği programda anıldı.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Bolu Ülkü Ocakları, vefatının 46’ncı yılında Hüseyin Nihal Atsız için anma töreni düzenledi. BAİBÜ Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Bolu Ülkü Ocakları Başkan Vekili Erkan Şahar, Türk Konseyi Topluluğu Danışmanı Prof. Dr. Dündar Yener ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunuşuyla başlayan programda, Hüseyin Nihal Atsız’ın hayatını anlatan bir belgesel izletildi.

“TÜRK’ÜN KAHRAMANLIKLARINI GENÇ KUŞAKLARA AKTARMIŞTIR”

Belgesel gösteriminin ardından Türk Konseyi Topluğu Danışmanı Prof. Dr. Dündar Yener, bir konuşma yaparak Atsız’ın düşüncelerine ve eserlerine değindi. Atsız’ın Türk tarihini anlatmak konusunda yetkin bir isim olduğunu belirten Yener, “Ulu Önder Başbuğ Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir.’ Türk’ün kahramanlıklarını anlatan bütün bozkurt ruhlu yolbaşçılar sayesinde bu kahramanlıklar gelecek kuşaklara aktarılmıştır. Korkut Ata gibi Türk’ün Dünya’ya düzen ve adalet getirmesini kıvrak diliyle yeni kuşaklara aktaran en önemli isim Nihal Atsız’dır. Bugün sayısız eserleri içinde en çok bilinen, Bozkurtların Ölümü, Bozkurtlar Diriliyor gibi eserleriyle Türk’ün tarih boyunca imza attığı kahramanlıkları ve kahramanları genç kuşaklara aktarmıştır. Bu bakımdan onun şiirleri ve romanları Türk gençliği için oldukça değerli bir ilham kaynağıdır. Bu eserleri okuyan Türk gençleri Türk’ün kahramanlıklarından haberdar olacak, böylelikle neleri başarabileceklerine dair kendilerinde bir güç bulabileceklerdir” dedi.

“HANGİ GELENEK VE ÂDETİN TÜRKLERE DAYATILMAYA ÇALIŞILDIĞINI ANLAYABİLİRİZ”

Atsız’ın eserlerinde Türklere dayatılmaya çalışan geleneklerin de anlatıldığını ileri süren Yener, “Bu bakımdan her Türk gencinin onun fikirlerini çok iyi bir şekilde anlaması ve hayatına yansıtması son derece önem arz etmektedir. Türk’ü, Türk yapan değerleri onun kişiliğinde ve eserlerinde bulabiliriz. Bu nedenle onun kişiliğini anlamak ve anlatmak her Türk genci için bir ödevdir. Onun fikirlerine baktığımızda bugün aslında Türk’e ait olmayan, Türk’ün ruhuna uymayan hangi inanç, gelenek ve âdetin Türklere dayatılmaya çalışıldığını da anlayabiliriz” ifadelerin kullandı.

“ATSIZ ATA’YI HER TÜRK GENCİNİN ANLAMASI GEREKLİLİKTİR”

Türk gençlerinin Atsız’ı anlaması ve okuması gerektiğini belirten Yener, “Bugün bulunduğumuz bu coğrafyada Türk olmamızın bize sağladığı nitelikler sayesinde bin yıldır ayakta kalmayı başardık. Bundan sonra da bu topraklarda kendimiz olarak yaşayabilmemiz için Nihal Atsız’ın fikirlerini iyi anlamak, eserlerinde anlattığı Türk’ü Türk yapan değerlere sahip olmak son derece önemlidir. Bize tarihimizi, kim olduğumuzu, Dede Korkut misali anlatan Atsız Ata’yı her Türk gencinin okuması, anlaması ve anlatması bir gerekliliktir. Ulu Tanrı, onun fikirlerini ve sahip olduğu bozkurt ruhunu bütün Türk yurtlarında yaşatsın. Ruhu uçmakta olsun. Tanrı Türk’e yar olsun, vaktiyle bir Atsız varmış, var olsun” şeklinde konuştu.

Anma programı Atsız’ın şiirlerinin okunmasının ardından sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim