16 paydaş üniversite ve meslek odalarının iş birliğinde 25-26 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilecek Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Hazırlık Çalıştayı Bolu Valiliği ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde Gazelle Otelde gerçekleştirildi. Çalıştayda bölgenin en büyük kariyer fuarı olacak BATIKAF hazırlıkları ve içerikleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Haber: Aslı Akış

Çalıştaya Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Valisi Ahmet Ümit,  BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, BATIKAF Fuarı paydaşı olan üniversitelerin rektörleriGençlik ve Spor İl Müdürleri, İŞKUR Müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsaları Başkanları, kurum müdürleri, Üniversitelerin Kariyer Merkezleri Müdürleri katılım sağladı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından, 2019 yılından itibaren “Yetenek Her Yerde” temasıyla, üniversiteler, kamu ve özel sektör kurumları ve meslek odalarının iş birliğinde bölgesel kariyer etkinliklerinin düzenlenmesi planlandı. Bu amaçla, üniversitelerde kariyer merkezleri oluşturularak bu merkezler aracılığıyla bölgesel kariyer fuarları düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin koordinasyonunda Bolu Valiliği ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 11 Valilik ve 17 üniversitenin paydaşlığı ile gerçekleştirilecek olan Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Hazırlık Çalıştayı yapıldı.

“KARİYER FUARLARI ‘YETENEK HER YERDE’ TEMASIYLA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTE”

Batı Karadeniz Kariyer Fuarı için düzenlenen Hazırlık Çalıştayının açılış konuşmasını yapan BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kariyer fuarlarının ‘yetenek her yerde’ temasıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekerek; “Üniversitelerimiz, bölgesinde giderek artan bir şekilde, üzerine düşen üç temel görevinden birisi olan topluma hizmet etme hedefinden şaşmadan projeler hazırlama ve bu minvaldeki çalışmalara katkı vermeye devam etmektedir. Bu perspektifin son halkası olan Kariyer Fuarları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Koordinasyonunda "Yetenek Her Yerde" temasıyla gerçekleştirilmektedir.” dedi.

“FUAR 16 PAYDAŞ ÜNİVERSİTE VE MESLEK ODALARININ İŞ BİRLİĞİNDE YAPILACAK”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Batı Karadeniz Kariyer Fuarın kapsamı hakkında bilgiler veren Alişarlı; “İlk defa 2019 yılında gerçekleşen Bölgesel Kariyer Fuarları; bütün üniversitelerin öğrencilerini ve mezunlarını Türkiye'nin lider kurum ve kuruluşlarıyla bir araya getiren kariyer etkinlikleridir. Bu yıl 11 bölgede olacak bu etkinliklerden biri de "Batı Karadeniz Kariyer Fuarı" olarak Bolu Valiliği ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde 16 paydaş üniversite ve meslek odalarının iş birliğinde 25-26 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

“GENÇLERİMİZİN KARİYER ALANLARINI BELİRLEMELERİNE FIRSAT SUNMAYI HEDEFLİYORUZ”

Katılımcı kurum, kuruluş ve işletmeleri de insan kaynakları alanında destekleyecek olan fuarımızda; tüm katılımcılar, meslekler hakkında ayrıntılı bilgi edinme, kariyer planlarına yön verme, bölgemizde faaliyet gösteren birçok firma ile tanışma, kendi markalarını oluşturma ve girişimcilik hakkında fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakalayacaklar. İşverenler, üniversitelerin öğrenci ve mezunları ile iletişim kurma ve iş/staj olanaklarını değerlendirme imkanı bulacaklar. Ayrıca fuar süresince gerçekleşecek kişisel ve mesleki gelişim etkinlikleri, seminerler, bilgilendirme oturumları, atölye çalışmaları, mülakat simülasyonları gibi etkinliklerle gençlerimizin eğitim, ilgi ve becerilerine uygun kariyer alanlarını belirlemelerine fırsat sunmayı da hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“BÖLGEMİZE BÜYÜK KATKI SUNACAK”

Alişarlı, güç birliği yapmak suretiyle bölgeye büyük katkı sunacağına vurgu yaparak; Batı Karadeniz bölgesinde, başta valiliklerimiz olmak üzere kurum ve kuruluş ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak, Güç Birliği Yapmak suretiyle, bölgemize büyük katkı sunacak Batı Karadeniz Kariyer Fuarını, dört başı mamur bir organizasyon olarak ortaya koymak, öğrenci ve mezunlarımıza, istihdam ortamı sağlamak, kariyerlerine yön vermek, iş verenleri nitelikli iş gücü ile buluşturmak için hepimizin üzerine büyük sorumluluklar düşüyor.

Bu amaç ve hedefler doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisimiz Koordinasyonunda, Bolu Valiliğimiz ve Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlediğimiz Batı Karadeniz Kariyer Fuarı Çalıştayımızın çıktılarının çok değerli olacağına, BATIKAF’a değer ve güç katacağına yürekten inanıyor, tüm katılımcılara teşriflerinden ve desteklerinden dolayı gönülden şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZ İŞ BULACAK VE İSTİHDAMIN ARTIRILMASINA KATKI SAĞLAYACAK”

Bolu Valisi Ahmet Ümit, nitelikli ve kalifiye insan gücünün önemine değinerek; “Her geçen gün ekonomik ve siyasal itibarı artan, dünyanın yükselen yıldızı ülkemizde ve bölgemizde üretim ve imalat sektörünün en önemli ihtiyacı kalifiye insan gücüdür. Oysa gerek nitelikli insan gücümüz ve gerekse işverenlerimiz birbirlerine bir organizasyon kadar yakınlar. Bu fuarlar bu önemli buluşmayı sağlayacaktır. Belirli meslek alanlarında yüksek eğitim almış nitelikli gençlerimiz bu organizasyonlar sayesinde hem iş bulma imkanına sahip olacaklar, hem de istihdamın artırılmasına katkı sağlayacaklardır” şeklinde konuştu.

“FUARIN VERİMLİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ”

BATIKAF Fuarı’nın kariyer imkanlarının artırılması noktasında katkı sağlayacağına işaret eden Vali Ümit, “Bolu Valiliğimiz ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 11 Valilik, 17 Üniversite ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların paydaşlığı ile gerçekleştirilecek olan BATIKAF Fuarı kariyer imkânlarının arttırılması, iş veren ve öğrenci iletişiminin sağlanmasının yanı sıra kurumların birbiri ile iletişimlerinin geliştirilmesi adına da oldukça önemli bir faaliyet olacaktır.

Diğer taraftan bu fuarlar, öğrencilerin, özel kurum ve kuruluşlarla eğitim-öğretim hayatında iken tanışmaları, çalışacakları işletmeler hakkında bilgi sahibi olmaları, kaliteli bir eğitim ve istihdamın oluşturulması bakımından da büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bu avantajın oluşturduğu fırsatlardan yararlanmak için fuarın verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir” dedi.

“GENÇLERİN NİTELİKLİ BİREYLER OLARAK ÜNİVERSİTELERDEN MEZUN OLMASI GEREKİYOR”

Programın mahiyeti hakkında konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay “Genç istihdamı Türkiye’ de bir gündem, haklılığı olan bir konu, Rakamlar bize bunu söylüyor. Bu konuda dünyada başarılı sayılan ülkelerinde bu iş nasıl çözülmüş, nasıl yönetilmiş, bizim yaptığımızın dünyada bir karşılığı var mı bunları anlatacağım. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi 2018 Yılında 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kuruldu ve bu görev tevdi edildiğinde ilk işimiz akademiden gelen kültürle dünyadaki uygulamaları araştırmak oldu.  Rektör ve Rektör Yardımcılarımızın mezun oldukları dönemlerde temel sorun; yeter sayıda üniversite ve yüksek öğretimden yarar sağlama fırsatının olmamasıydı. Sonrasını biliyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yirmi yılda ortaya koyduğu kararlı tutumuyla üniversitesiz il kalmadı. Üniversiteleşme oranı fevkalâde yükseldi. İşin en zor tarafı ise kurulan bu üniversiteler hem öğrencilerin amaçlarına hizmet edecek, hem ülkenin menfaatlerine hizmet edebilecek bir düzlemde birleşmesi gerekiyor. Gençlerin nitelikli bireyler olarak üniversitelerden mezun olması gerekiyor. Sadece 4-5 yıllık eğitimle diploma vermenin yeterli olmadığı bir yüzyılda yaşıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“PROGRAMLAR VASITASIYLA GENÇLER İŞ HAYATINA HAZIR BİRER BİREY HALİNE GELECEKLER”

Bizim ülke olarak uluslararası camiada en avantajlı olduğumuz konu genç nüfusa sahip olmamız. Biz bu gençleri piyasanın reel ihtiyaçlarına uygun olarak yeterince iyi eğitiyor muyuz? İşte İnsan Kaynakları ofisinin gündemi budur. Bunu nasıl çözeceğiz? Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza anlattık, kendisi de bu konudaki destekleriyle üniversitelerde kariyer merkezlerini, Üniveri sistemini, yetenek kapısı isimli programları kurduk. Devletimizin, ülkemizin imkanlarının ne kadar büyük olduğunu bu işleri yaptığımızda gördük. İki yıl içerisinde kurduğumuz kariyer kapısı portalıyla çok güzel hizmetler gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en etkin iki, üç portalından biri haline geldi ve başka ülkeler bunu bizden istiyorlar. Ülkemiz böyle bir ürünü çıkarabildi. Şu anda yaptığımız fuarlar dünyada en büyük fuarlardan biri olacak. Ulusal staj programımızda bir yandan devam ediyor, şu an sistemde 140 bine yakın öğrenci var. Öğrencilerimiz o sisteme kendisini akademik, sosyal ve sportif becerileri üzerinden tanımlıyor. Sonra da yüzlerce, binlerce şirket onlara teklif gönderiyor. Gençler artık kendilerine gelen teklifleri seçiyor. Sonuç itibariyle bu programlar vasıtasıyla gençler iş hayatına hazır birer birey haline gelecekler. Üniversitelerimiz bu hizmetleri etkili olarak kullanırlarsa, üniversiteli istihdamıyla başa çıkabiliriz.  Bu kadar aracı entegre bir şekilde ilerleterek bu sorunu gündem olmaktan çıkarıp, birçok konuda olduğu gibi dünyada örnek ülke olacağız. Dolayısıyla bu fuarlarımız, programlarımız topyekûn bir kalkınmadır. Burada üniversitelerimiz, öğrencilerimiz, iş verenlerimiz kazanıyor. En büyük iş fırsatlarını biz sunuyoruz. Bu işin diğer tarafı olan meslek odalarına, ticaret odalarına, reel sektör temsilcilerine de bu araçları sunmuş olduk.

“İYİ BİR FUAR OLMASINI DİLİYORUM”

Bu vesileyle; bu konuya sahip çıkan Sayın Valimize, kaymakamlarımıza, desteğini esirgemeyen sevgili rektörümüze, Sanayi ve Ticaret Odası Temsilcilerimize, kariyer ofisi çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gençlerine iş ve istihdam imkânı üreten, objektif, liyâkata dayalı, hesap verebilir sistemler üzerinden bunu başarabilen bir ülke olmak yolunda göstermiş olduğunuz üstün çabadan ve desteklerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun çok başarılı olacağına inancım tam, buradaki hazirun’dan bunu görüyorum. İyi bir fuar olmasını diliyorum” dedi.

Çalıştay, akademisyenlerin Batı Karadeniz Kariyer Fuarı ile ilgili sunumlarının ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim