Bolu Merkez İlçe Çukurören köyü sakinlerinin tohumlarını bir önceki yıldan temin etmek yoluyla yıllardan beri üretimini gerçekleştirdiği Çukurören Şalgamı, birlikte üretim mantığıyla S.S. Çukurören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında coğrafi işaretli ürünler arasına adını yazdırmak istiyor.

Haber: Aslı Akış-Oğuzhan Eke

Üretim kolaylığı ve maliyet düşüklüğüyle çiftçilerin önde gelen tercihleri arasında yer alan şalgam ekonomik değeri yüksek bir ürün. Çukurören Şalgamı’nın coğrafi işaret alması için ise çalışmalar başladı. Atalarından kalan tohumları günümüzde kadar koruyarak ekimini yaptıkları Çukurören Şalgamı’nın köylerine kurulan fabrika ile ekonomiye kazandırılması talebinde bulunuyor, Çukurören köyü muhtarı İbrahim Öztürk.

 “ŞALGAMIN YAPRAĞINDAN HAYVANLARIMIZ SEBEPLENİYOR”

Çukurören Köyü sakinlerinden Sami Saygılı, şalgamın Ağustos-Eylül aylarında ekildiğini belirterek, “Şalgamın yaprağından hayvanlarımız sebepleniyor. Yine kökünden iyi olmayanlarını hayvanlarımıza veriyoruz. İyilerini pazarda satıyoruz. Gelen olursa gelene, isteyene veriyoruz. Bizim ikinci mahsulümüz.  Ağustos-Eylül aylarında ekilir. Buğday hasadı kalktıktan sonra bu aylardan şubat aylarına kadarda çıkartıyoruz. Sapı, yaprağı, kökleri kesilir. Buradan götürürüz oluklarda yıkarız. Onun ardından evde çuvallamasını yaparız. Siparişe göre gönderiyoruz.” şeklinde konuştu.

ŞALGAMIN FAYDALAR SAYMAKLA BİTMİYOR

Çukurören Şalgamının pek çok faydasından da bahseden Saygılı;  “Köyde 52 hanenin 30 hanesi yapıyor. Diğer kişiler yapmıyorlar. Pazara götürüp satamıyor. Ancak hayvanı varsa hayvanına veriyor. Bunu haricinde başka bir ye yapılmadığı için bundan sonrası müşteriye kalmış bir şey.  Dedelerimizden duyduğumuz kadar nefes darlığına, karşın şişliğine iyi geliyor,  mide hazmını kolaylaştırdığını biliyoruz.” dedi.

“ATALARIMIZDAN KALAN TOHUMLARI EKİYORUZ”

Bolu Merkez İlçe Çukurören köyü muhtarı İbrahim Öztürk, şalgam ekimini atalarından bu yana devam ettirdiklerini vurgulayarak; “Önceden çele şalgamı diye geçerdi ama bu Bolu’da tek üretilen Çukurören Köy şalgamı olarak geçmektedir. Bunu başka bir yerde üreten yoktur. Dedelerimizden, atalarımızdan kalan ikinci bir mahsul olarak bunu yetiştiriyoruz.  Örneğin buğdayı ekip verim aldığımız zaman arkasından şalgamı ekeriz. Bostanı ektiğimiz zaman arkasından şalgamı ekeriz.  Şalgamı topladıktan sonra Bolu Pazarında satarız. Şalgamın özellikle turşusu meşhurdur, şalgam turşusu. Yemeği de yapılır. Atalarımızdan kalan bir gelenek bizde. Yani olmazsa olmaz. Dedelerimizden bugüne kadar bunun tohumunu satın almayız, kendimiz üretiriz tarlada. Sadece bizim köyümüz yapar. Diğer köylerde yok. Duyduğumuza göre varsa eğer Adana tarafında var. Onun dışında başka yok.” İfadelerini kullandı.

“FABRİKA KURULURSA KÖY HALKI ÜRETİME GEÇECEK”

Öztürk, katma değer sağlamak amacıyla köye bir işletme kurulması talebini dile getirerek; “Biz bunu şimdi üretiriz yaparız. Diğer kazalarda da biz bunu satışı yapabiliyoruz. Köyden 5-10 ton toplayıp oralarda da pazarlıyoruz. Tarım İl Müdürlüğünden geldiler. Toplantıda biz bunu kendilerine ilettik. Kendileri de sağ olsunlar konuyla ilgilendiler.  Beklentimiz buraya fabrika gibi bir şey kurulursa malımız daha iyi değerlenirse köy halkımızda üretimine geçecek. Hayvanı sütlendirmek için 1 numaralı besin yemidir. Kalitesi çok yüksek. Hayvana bundan verdiğin zaman akşam-sabah arası hayvanlarımızda sütlenir. Yem olarak ta kullanabiliriz bunu.” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim