Başlığa bakıp merak ettiniz değil mi? Ya da bıktık artık bu reformlardan dediğinizi duyar gibiyim. Sabah ayrı akşam ayrı artık başımız döndü bu değişimlerden, demekte haklısınız.

***

Benim önerim çok basit ama eğitimde çok etkili olduğuna inanıyorum. Bilimsel bulguların düşüncemi desteklediğini söyleyebilirim. Ayrıca süreci deneyerek tecrübe ediyorum. Söyleyeceklerim eğitimde bilinmeyen şeyler değil.

***

Benimkisi konunun önemini gündeme getirmek…

***

Üç başlık,

Öğrenci ismi, mekân, merak

***

Öğrencilerimizin ismini muhakkak öğrenelim. Onlara ismiyle ve gözlerinin içine bakarak hitap edelim.

***

Eğitim ortamlarında sıraları kaldırıp yerine masalar getirelim, oturma düzenini, ana okuldaki gibi düzenleyip öğrencilerin hem birbiriyle hem de öğretmeniyle rahat iletişim kurabileceği konuma getirelim.

Örneğin daire, u, ya da küçük gurup düzeni oluşturabiliriz.

Sosyal hayattaki gibi oturma düzenleri olmalı, sokakta, kafede, evde, piknikte, apartman önündeki çardakta, parkta nasıl grupça oturuyor ve birlikte zengin yaşantılar kazanıyorsak öğrenme ortamları buna göre uyarlanmalıdır.

Mekanların mesajları vardır.

Bu şekilde düzenlenecek bir mekânın vereceği mesaj senin varlığını önemsiyorum, senin yüzündeki mutluluk ya da üzüntü benim için çok kıymetli, beraber nice güzel fikirler oluşturacağız, birlikte öğreneceğiz, burada kimse birbirinden üstün değil herkes öğrenen, okul yaşamdan ayrı bir yer değil; okul yaşamın kendisi, burası benim evim, burası ahlak ve bilimin mabedi.

Tüm öğrenme sürecinde öğrencilerin ilgi ve meraklarını temele alalım. Merak, öğrenmenin işaret fişeğidir. Merak; öğrenme sürecini başlatan, devam ettiren ve neticelendiren önemli bir değişkendir.

Eğitimde sihirli üç önemli değişken

Öğrenci ismi,

Mekanın düzenlenmesi,

Merak,

Sadece bu üçünü arzulanan noktada gerçekleştirebilsek eğitimdeki birçok sorunu çözebileceğimizi düşünüyorum.

Saygılarımla…