Muğla’daki yangınlara müdahale etmek için Bolu’dan yola çıkan İHH Arama Kurtarma Ekibinden Başkan Yardımcısı Fatih Can, yangın bölgesinde yaşananları anlattı.

Haber: Aslı Akış – Oğuzhan Eke

Türkiye’nin güneyi, yangınlarla kavruldu. Adana’dan, Muğla’ya kadar bölgede onlarca yangın çıktı. Yangınlardan en çok zarar gören şehirlerin başında ise Muğla geliyor. İHH Bolu Arama Kurtarma ekibi de yangınlara müdahale etmek ve insani yardımda bulunmak üzere 6 Ağustos Cuma akşamı Muğla’ya hareket etti.

“BOLU AFAD İL MÜDÜRÜ’MÜZ, BİZE TEKNİK DESTEKTE BULUNDU”

Yangın bölgesinde çalışmalarını tamamlayan ekip, Bolu’ya geri döndü. Bölgenin son durumu ve yaşananlar hakkında detaylı bilgiyi ise İHH Bolu Arama Kurtarma Başkan Yardımcısı Fatih Can anlattı. Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş’un da bölgede çalışmalara destek verdiğine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Can, “Öncelikle tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İHH Afet birimimizin bize talepte bulunmasıyla beraber biz de Bolu’dan intikal ettik. Olay yerindeki durumu görünce duygulandık, tüm Türkiye oradaydı. İlk önce buradan Muğla Milas’a geçtik. Milas’tan Köyceğiz’de yanan bir köye gittik. Köyde bizim gittiğimizde yangın yoktu. Bir saat, iki saat soğutma çalışmasından sonra farklı bir bölgede çıkan yangına intikal ettik.  Oradaki yangını İHH Bolu, Sakarya ve Samsun ekibi beraber 3 saat, 4 saat süren bir mücadeleyle kontrol altına aldık. Bolu AFAD İl Müdürü’müzün orada olması, koordinasyonu sağlaması nedeniyle, bize teknik destekte de bulundu. Ondan da Allah razı olsun. Orada Devletimizin ne kadar güçlü olduğunu gördük. Özel sektörün iş makineleri, devletin iş makineleri ve dünyanın birçok ekibinden itfaiye ekiplerini gördük” dedi.

“ORAYA GİDİP GÖRMEK LAZIM”

Bölgedeki vatandaşların mağduriyetine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Can, “İnsanlar gerçekten mağdur,  evleri yanmış, hayvanları yanmış. Bölgenin hayvanları o kadar yanmış ki burukluk yaşadık önce. Yani anlatılmaz yaşanır, oraya gidip görmek lazım. Ama biz elimizden geleni yapmaya çalıştık ve yaptık ki görevimizi tamamlayarak geri döndük. Biz normalde çok yangının içerisinde değil de insani yardım amacıyla gittik ama kendimizi bir anda alevlerin içerisinde bulduk. Bir kilometrelik hat çekerek yangını söndürdük” ifadelerini kullandı.

“GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARALAR BİZİ DUYGULANDIRILDI”

İnsanların duygularını ifade edemez hale geldiğine vurgu yapan Can, “İnsanlar artık duygularını ifade edemez hale gelmişler. O yüzden insanların dertlerini çok da deşmek istemedik. Ama gördüğümüz manzaralar bizi duygulandırıldı. O kadar yardım geliyor ki Bolu Belediyesi’ni bile orada gördük yani. Bütün belediyelerden, bütün STK’lardan herkesi gördük orada. Türkiye’de birlik ve beraberliğimiz olduğu sürece bizi kimse yıkamayacak inşallah” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZIN BU KONUDA DUYARLI OLMASINI İSTİYORUZ”

Acil durumlara müdahale noktasında Sivil Toplum Kuruluşlarının gönüllülere ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda duyarlı olunması gerektiğine değinen Can, “Gönüllü olmak gerekiyor. Şu anda gönüllü olan kişi çok az. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Zamanı olan, imkânı olan vatandaşlarımızı tercih ediyoruz. Gönüllü olmaktan ziyade vatandaşımızın gönüllü olanlara da maddi destekte bulunması gerekiyor. Gönüllüdür, kendisi oraya gidiyor. Harcamalarını cebinden harcıyor. Bu yüzden gönüllü olan arkadaşlarımıza da yardımcı olursak memnun oluruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim