Penisilini bulan bakteriyolog Alexander Fleming, bakteriyoloji profesörüydü.

Alexander Fleming, 1881 yılında İskoçya'da doğdu. 1901'de Londra Üniversitesi St. Mary Tıp Okulu'na girdi. 1905'te cerrah olarak çalışmaya başladı ve kariyerinin sonuna kadar St. Mary'de kaldı. İlk yıllar, bakteriler ve antiseptiklerle ilgilendi. İnsan dokularına zarar vermeyen antiseptik maddeler üzerinde çalışmaya başladı.

1. Dünya Savaşı boyunca, orduda doktor olarak hizmet verdi. Savaş boyunca yaralıları tedavi edebilmek için pek çok yenilik yaptı. İltihabın hastalıklarla savaşmak için oluşturduğu kanıtlar ve yaygın bir hastalık olan frengiye karşı yeni bir tedavi geliştirdi. Cephelerdeki hizmeti sırasında askerlerin enfeksiyonlar sonucu korkunç ölümlerine şahit olmuştu, savaşın bitiminden sonra St. Mary Hospital’a geri döndü ve çalışmalarını antiseptikler üzerinde yoğunlaştırdı.

1918'de savaş bitince tekrar St. Mary Tıp Okulu'na döndü. 1920'lerde gözyaşı, tükürük gibi pek çok vücut sıvısında bulunan bir enzimin varlığını keşfetti. "Lizozim" adını verdiği bu enzim, bakterilerin hücre duvarlarına zarar vererek, onları öldürdü. Ancak, antibiyotik etki gösteren bu enzim, ağır enfeksiyonlarda etkili değildi. Fleming, aramaya devam etti.

St. Mary'nin laboratuarlarında pek çok iş bir arada yürütülmekteydi ve bu yüzden burası genelde düzensizdi. Ancak, bu düzensizlik iyi sonuç doğurdu. Fleming 1928'de, içlerinde bakteri üretilen petri kaplarını temizleyip düzenlemeye çalışırken, biri dikkatini çekti. Çünkü o zamanların en ciddi enfeksiyonlarına neden olan stafilokok grubu bakterilerin bulunduğu bu kapta küf oluştuğunu gördü. Şaşırtıcı olan, bu küfün çevresinde bakterisiz bir bölge olmasıydı. Bakterilerle başa çıkmanın yollarına sürekli ilgi duymuş olan Fleming, küften bir örnek aldı. İncelediğinde bunun ''Penicillium notatum'' adlı küf mantarı olduğunu anladı. Bu küfün, zararlı bakterilerin gelişmesini engelleyen bir madde salgıladığını buldu. Fleming, bakterileri öldüren bu etken maddeye "penisilin" adını verdi. Penisilinle bazı deneyler yapan Fleming, onu saf halde elde etmeyi başaramadı. Ancak, küf kültürünün, 800 kez sulandırıldığında bile, bakterilerin büyümesini engellediğini gördü. Yeni buluşunu, zarar vermeyecek biçimde hayvanlar üzerinde denedi. Londra’da hastanede bulunduğu 1924-1948 yılları arasında ilmi çalışmalarda bulundu. 1927 yılında başlayarak penicillium cinsi içinde bir küfün özellikleri üzerinde incelemeler yaptı. Çıbanlara sebep olan bakterilerin üretilmesi sırasında havadan gelen bazı sporların saf kültürü mavi-yeşil renkli bir küf lekesi gibi çevrelediğini ve bakterileri öldürdüğünü tespit etti. Aynı sene penicillium üzerindeki bakteriyolojik tetkiklerini bitirmesine rağmen maddeyi üretmek için maddi imkânı olmadığından 1939 yılına kadar bekledi. Sir Howart Florey, Ernest Boris Chain adlı bilginler kendisine yardımda bulundular ve beraberce penisilinin formolojik ve klinik çalışmalarını Oxford Okulunda bitirdiler. Böylece sınaî olarak penisilinin üretimi Amerika’da başladı.

Sonraki yıllarda ilacın zatürree, menenjit, cinsel hastalıklar, vb. birçok hastalıklara karşı etkili olduğu anlaşıldı.

Bu çalışmaları sayesinde İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında pek çok insanın yaşamı kurtuldu.

Ödülleri

Fleming gerçekleştirdikleri sebebiyle 1944 yılında şövalyelik unvanını aldı. Fleming, Florey ve Chain, 1945 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştılar. Fakat İkinci Dünya Savaşında milyonların hayatını kurtarmış olmak Fleming için çok daha büyük bir onur olacaktı.

Fleming, ressam James McNeil Whistler’ın daveti sonucu 1891'de kurulmuş ve her daldan sanatkârı bünyesinde kabul eden Chelsea Sanat Kulübünün de üyelerindendir. Fleming mikrop boyamalarıyla kulübe kabul edilmiştir, çünkü bakteriler görünmezdir ama Fleming onları parlak renklere boyayarak görünür kıldı ve bu yöntem bugün bile laboratuarlarda kullanılmaktadır.

Ölümü

Fleming, 11 Mart 1955 yılında 73 yaşındayken kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Buluşuyla modern tıbbın antibiyotiklere bakışını değiştirmiş, milyonların yaşamını kurtarmıştır.

12 EYLÜL

1919- Sultan Vahdettin, İngilizlerle gizli bir antlaşma yaptı.

1937- Dersim isyanının elebaşı Seyit Rıza teslim oldu; yargılama sonucu 15 Kasımda idam edildi.

1963- Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında Ortaklık Antlaşması imzalandı.

1980- Ordu yönetime el koydu. Parlamento feshedildi, siyasi faaliyetler durduruldu, tüm yurtta sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

2010- Seçmenler, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un halk oylaması için sandık başına gitti. Halk değişikliğe "evet" dedi.

2017- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda imzaların atıldığını açıkladı. S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor.

13 EYLÜL

1919- Sivas'ta, İrade-i Milliye gazetesi yayınlanmaya başlandı.

1920- Mustafa Kemal'in ''Halkçılık Programı'' TBMM'ye sunuldu.

1921- Sakarya Meydan Savaşı kazanıldı.

1980- Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren, Devlet Başkanlığını üstlendi.

14 EYLÜL

1829- Ruslar ile Edirne Antlaşması imzalandı.

1960- Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezüella, OPEC’ i kurdu.

1974- Sinema oyuncusu ve yönetmeni Yılmaz Güney, Adana'nın Yumurtalık ilçesi yargıcı Sefa Mutlu'yu öldürdü.

1982- Lübnan Devlet Başkanı Beşir Cemayel, bombalı saldırıda öldürüldü.

15 EYLÜL

1916- Savaşta ilk tank, İngiliz birlikleri tarafından, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Fransa'nın Somme yöresinde kullanıldı.

1928- İskoç bakteriyolog Alexander Fleming, pek çok zararlı bakteriyi yok edebilen ''küf''ü bularak, ''penicillium notatum'' adını verdi.

1961- Yassıada Mahkemesi, kapatılan DP'nin 15 üyesi hakkında ölüm, 32 üyesi hakkında müebbet hapis cezası verildiğini açıkladı.

1971- Greenpeace (Yeşilbarış) çevre örgütü kuruldu.

1982- İsrail, Beyrut'u işgal etti.

2002- Manisa Etnografya ve Arkeoloji Müzesi soyuldu. Soygunda, Helenistik döneme ait ''Marsyas'' ve Roma dönemine ait ''Eros'' heykelleri çalındı.

16 EYLÜL

1889- II. Abdülhamit’in dostluk amacıyla Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul Firkateyni, dönüş yolunda, Funakora kıyılarında fırtınaya tutuldu; gemi kayalara çarparak parçalandı. 540 denizci öldü, 6 subay ve 63 er kurtuldu.

1909- Türkiye'deki ilk dişçilik okulu, Kadırga'daki Menemenli Mustafa Paşa Konağı'nda, ''Darülfünun-ı Osmanlı Tıp Fakültesi Eczacı ve Dişçi Kabile ve Hastabakıcı Mektebi'' adıyla açıldı.

1935- Kayseri Bez Fabrikası, Başbakan İsmet İnönü tarafından açıldı.

1950- Türkiye'nin, Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatına (NATO) girme başvurusu reddedildi.

1961- Menderes Hükümeti Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, İmralı Adası'nda idam edildiler.

1978- İran'da bir dakika süren depremde 20 bin kişi öldü.

2002- Bakü-Ceyhan boru hattının temeli Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Devlet Başkanı Şevardnadze tarafından atıldı.

2016- Sinema oyuncusu, sanatçı Tarık Akan hayatını kaybetti.

17 EYLÜL

1934- Türkiye, Cemiyeti Akvam (Milletler Cemiyeti) üyeliğine kabul edildi.

1961- Adnan Menderes idam edildi. Milli Birlik Komitesi, 65 yaşını aşan Celal Bayar ile idam kararları çoğunlukla alınan öteki hükümlülerin cezalarını müebbet hapse çevirdi.

18 EYLÜL

1921- Sakarya Meydan Savaşı'nın kazanılmasının ardından Ankara'ya dönen Mustafa Kemal, coşkuyla karşılandı.

1934- Sovyetler Birliği, Milletler Cemiyeti'ne girdi.

1956- Efes'te 1926'dan beri sürdürülen arkeolojik kazılarda, ''Prytaneion'' adı verilen bölümde, dünyaca ünlü Artemis heykeli gün ışığına çıkarıldı.

1962- Kıbrıs'ta Rauf Denktaş'a suikast girişiminde bulunuldu.

2005- Afganistan'da 1969'dan bu yana ilk parlamento seçimleri yapıldı.