Ramazan ayına sayılı günler kala Bolulular çarşı-pazara akın etti. Vatandaşlar ürünlerin pahalılığından şikayetçi olurken, esnaf da satış yaparken zorlandıklarından dert yandı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

11 ayın sultanı Ramazan yaklaşırken vatandaşları da zamların gölgesi altında alışveriş telaşı sardı. 1 Nisan Cuma gününü 2 Nisan Cumartesi'ye bağlayan gece sahura kalkacak olan Müslümanlar, iftar ve sahur ihtiyaçlarını gidermek için market ve semt pazarlarının yolunu tuttu. Semt pazarlarında marketlere göre daha fazla yoğunluk yaşandığı gözlemlendi.

Öte yandan halk ürünlerin pahalılığından şikayetçi olurken esnaf da pahalılık nedeniyle mallarını satamamaktan dert yandı. Vatandaşlar tasarruflu alışveriş yapmak için "yemeden durulmuyor, mecbur alıyoruz" diyerek ürünlerden azar azar aldıklarını vurgularken, esnaf ürünleri alırken de satarken de zorlandıklarını ancak buna rağmen Ramazan ayında işlerine bereket gelmesini umut ettiklerini belirtti.

“SATTIĞIMIZI YERİNE KOYMAKTA GERÇEKTEN ZORLANIYORUZ”

Bolu Pazarında zeytin ve peynir satışı yapan Kadir Aras, satış yapmakta zorlandıklarını vurgulayarak, “Yoğunluk yavaş yavaş başladı. Biz hazırız Ramazan’a. Elimizden geldiği kadar bütün ürünlerimizi tedarik ettik. Müşterilerimizi bekliyoruz, inşallah gelirler ve onlara hizmetlerimizi sunarız. Fiyatlar gerçekten çok yükseldi. Bizi de zorlar hale geldi, biz de malı alırken zorlanmaya başladık. Sattığımızı yerine koymakta gerçekten zorlanıyoruz. Yavaş yavaş biz de idare etmeye çalışıyoruz müşterilerimizle. Tabi müşteriler de alışmışlar belli bir oranda alışveriş yapmaya ama artık iyice yarıya kesmeye başladık ürünlerimizi. Bir kalıp peynir, bir kilo zeytin alan artık yarıya indirmek zorunda kaldı. İnsanlar idare etmeye çalışıyor biz de onlarla beraber etmeye çalışıyoruz. Artık Allah yardım etsin diyorum. İnşallah bu süreci atlatacağız, onu bekliyoruz. Devlet büyüklerimiz bizlere artık bu konuda destek versinler deriz yani.” şeklinde konuştu.

Genelde tuzsuz ürünler tercih edildiğine dikkat çeken Aras, “Bu bölge olarak düşünürsek yaşlı insanlar, tuz onlar için biraz sıkıntılı oluyor. Biz de onların yiyebileceği ürünleri tedarik etmeye çalışıyoruz, onlar adına düşünüp de alıyoruz ürünleri.” ifadelerine yer verdi.

“BİZ ALIRKEN DE ZORLANIYORUZ MÜŞTERİYE SATARKEN DE”

Bolu Pazarı’nda zeytin ve peynir satışı yapan bir diğer esnaf olan Nursel Özen Yılmaz, “Alışveriş biraz durgun, eskisi gibi değil. Eskiden daha iyiydi, şimdi biraz durgun. Pek iyi satış yapamıyoruz yani oluyor da az oluyor. Yine de şükür diyoruz. Geçen seneye göre bu yıl fiyatlar çok farklı. Biz alırken de zorlanıyoruz müşteriye satarken de… Geçen seneye göre aşırı fiyat artışı var. Daha da zam gelecek deniyor, bilmiyorum ne olacak.” diye konuştu.

“EN ÇOK KUTU HURMALAR TERCİH EDİLİYOR”

Bolu Pazarı’nda hurma satışı yapan Hayrettin Gürer, geçen seneye göre fiyatların arttığına dikkat çekerek, “Bugün Bolu’nun Pazar günü. Bugün hurmalar daha yeni pazara sunuldu. Geçen yıla göre fiyatlar bayağı bir yüksek. Arz-talep nasıl olur bilmiyoruz ama yine de vatandaş az da olsa alışverişini yapacak diye bekliyoruz. İnşallah iyi satışlarımız olur. En çok İran türü yani kutu hurmalar fiyatı ucuz olduğu için ağırlıklı gidiyor. Kutu hurmalar 18 buçuk lira civarında. Medine hurmaları 110-120 arası değişiyor. Tunus hurmalarının da kilogramı da 45 lira civarında.” dedi.

“GEÇEN SENEYE NAZARAN FİYATLARIMIZ MAKUL”

BAŞGİMPA Aktaş Şubesi Müdürü Doğan Esen, fiyatlarının makul olduğunu belirterek, “Geçen sene pandemi süreci vardı biliyorsunuz, o süreç biraz daha sıkıntılıydı. Sonrasında Hac, Umre olayları biraz düşmüştü, yapılmıyordu yani. O sebepten hurma fiyatları aşağılarda geziyordu. Şu anda da geçen seneye nazaran fiyatlarımız aynı. Değişen bir durum yok. Ramazan hazırlıklarımızı da yaptık, müşterilerimizi bekliyoruz. Güllaçlar olsun, tatlı grupları olsun, hurmalarımız olsun şu anda hazır vaziyette bekliyoruz. Vatandaş tabi Ramazan sürecinde hurma tercih ediyor. Sonrasında güllaç, tatlı grupları, gül reçelleri gibi ürünler tercih ediliyor. Biz her zaman Ramazan ayına üç hafta gibi bir süreç kaldığında hazırlıklarımızı yapıyoruz, sunumlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bizim fiyatlarımız makul, aynı oranda gidiyor yani.” sözlerine yer verdi.

“MARKETLERİ TEK TEK GEZEREK İNDİRİM KOVALIYORUM”

Markette Ramazan alışverişi yapan bir vatandaş, her şeyden az az alıp bütçesine göre hareket ettiğini  söyleyerek, “Ben az önce Medine Hurması aldım. Bir sürü hurma var ama uygun olanı aldım. Maalesef herkes gibi bütçemizi düşünmek zorundayız, geçim derdindeyiz. Allah’a çok şükür alım gücümüz var ama alamayanlar insanlar da var. Şükrediyoruz halimize ama alamayanlar için üzülüyoruz tabi. Herkes indirim kovalıyor. Bütün marketleri tek tek geziyorum, hangisi indirimdeyse hangisi bütçeme uygunsa ona göre alıyorum. Fiyatlar el yakıyor. Domates, meyve, salatalık, sebzenin yanına yaklaşamıyoruz. Aldığımız 100 gram domates, 100 gram salatalık… Her şeyi az az alıyoruz. Pek fazla rağbet yok, herkes sıkıntıda.” sözlerine yer verdi.

“MECBUREN TASARRUF YAPIYORUZ”

Pazarda ramazan alışverişine çıkan Uğur Demirel, “Ramazan alışverişine başladık. İhtiyacımız olan malzemeleri aldık. Şu anda dolaşıyoruz, bakıyoruz fiyatlara, uygun olanları almaya çalışıyoruz. Fiyatlar da bize göre orta-yüksek. Mecburen tasarruf yapıyoruz. Şu anki devir neyi gerektiriyorsa onu yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

“BİR ŞEKİLDE RAMAZAN AYINI GEÇİRECEĞİZ”

Safiye Özkök, “Kahvaltılık, sebze gibi şeyler almayı düşünüyoruz. Kimi ürünlerin fiyatı düşmüş ama bazıları yine yükselmede. Bu pahalılıkta tasarruflu olmaya çalışacağız mecburen. Artık bir şekilde Ramazan ayını geçireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“YEMEYİNCE DURULMUYOR, ALMAK ZORUNDAYIZ”

Fiyatlar bize göre pahalı diyen Huriye Öztürk, “Biz köylüyüz, ekecek dikecek şeyler aldık. Fiyatlar bize göre pahalı ama hayat böyle, ne diyelim. Yemeyince durulmuyor, almak zorundayız. Çok alacaksak az alıyoruz artık. Biraz da kalabalık aileyiz. Mecbur bunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim