Trafikte kazaya ve sıkışıklığa yol açan kargaşayı önlemek için çeşitli trafik kuralları geliştirildi. Kuralların yetersiz kaldığı noktalarda da bir koordinatöre ihtiyaç olduğu çok geçmeden fark edildi.

İlk Trafik Işığı

Trafik ışıkları bugün, motorlu taşıt trafiğini düzenlemek için kullanılsa da ilk trafik ışığı, otomobilin icadından önce kurulmuştur. Fikir olarak 1800’lü yıllarda ortaya atılmış ve ilk örnek 10 Aralık 1868’de Londra’da kullanıma açılmıştır. Gazla çalışan bu ilk modelin tasarımı, demiryolu mühendisi olan J.P Knight‘a aittir. At arabalarının trafiğini düzenlemek ve yayaların güvenle yürüyebilmelerini sağlamak amacı ile hizmete açılmıştır.

Gazla çalışan bu ilk model, bir polis memuru tarafından manuel olarak kontrol edilmekteydi. Gündüzleri polis memuru, semafor (ışıklı işaret aygıtı) kolunu yukarı aşağı hareket ettirerek hangi yönden gelen araçların geçebileceğini bildirirken geceleri gazla aydınlanan yeşil ve kırmızı ışık kullanılmıştır. Tehlikeyi çağrıştıran kırmızı, “dur” işareti, pek çok kültürde güvenlik anlamına gelen yeşil, “geç” işareti olarak kullanılmıştır. Trafiğin düzenlenmesine katkı sağlayan bu ilk model, gazla çalıştığından, zaman zaman patlamalara ve polis memurlarının yaralanmasına neden olmuştur.

İlk Elektrikli Trafik Işığı

1900’lerin başında dünyanın hızlı gelişimi, sanayileşmenin artması ve şehirlerin giderek kalabalıklaşmasına otomobillerin icadı eklenince trafik sıkışıklığı cadde ve sokakları ele geçirmiş bu yüzden iyi bir trafik sistemine ihtiyaç doğmuştur. 1912’de, artan trafiğe çözüm arayan Amerikalı polis memuru Lester Wire, ilk elektrikli trafik ışığı fikrini ortaya atmıştır. Böylece ilk elektrikli trafik ışığı; 5 Ağustos 1914’te Cleveland, Ohio’da 105. Cadde Euclid Bulvarı arasında konumlanmıştır. Trafikte devrim yaratacak bir buluş olarak lanse edilen ilk trafik ışığı halen Lester Wire’ın orijinal sistemiyle aynı prensiple çalışmaktadır.

İlk Üç Renkli Trafik Işığı

Trafik ışığına sarı ışığın eklenmesi fikri Detroit’te William Potts adında bir polis memuruna aittir. 1920 yılında, ilk üç ışıklı ve dört yönlü trafik ışığı yine Detroit’te kurulmuştur. Bu dört yönlü ve üç ışıklı model halen kullanılmaktadır.

Türkiye'de trafik ışıkları ilk defa 1929 yılında İstanbul’da kullanılmaya başlamıştır.

Trafik Işıklarında Bilgisayar Teknolojisi

1960’lı yıllarda bilgisayarların icadıyla trafik ışıkları da bilgisayar yazılımları ile yönetilmeye başlanmıştır. Bilgisayar teknolojisi geliştikçe trafik ışıkları da gelişmiştir. Artık trafiği izleyebilen ve ışıkları bu verilere göre yöneten sistemler kullanılmaktadır.

1990’larda ise trafik ışıklarına geri sayma sayaçları eklenmiştir. Bu sayaçlar sayesinde geçiş yapmaya yetecek sürenin olup olmadığı kolaylıkla anlaşılmaya başlanmıştır.

Trafik Işıklarının Geleceği

Araç sayısı her geçen gün ciddi şekilde artıyor. Bu da trafik sistemlerinde daha fazla iyileştirme yapılmasını gerektiriyor. Gelecekte muhtemelen araçlarımızı, trafik ışıkları ve diğer araçlarla iletişim kurabilecek hale getireceğiz ve trafik planlarını bu bilgilere dayanarak geliştireceğiz.

Sonuç olarak araçların daha hızlı ve güvenli yol almaları ile ilgili gelişmeler devam edecektir. Ancak sadece geliştirme yatırımı, iyileştirmeye yetmez. Yatırımların israf anlamına gelmemesi için esas gereklilik, insanların trafik kurallarına uymalarıdır.

07 ARALIK

1918- Fransızlar Antakya'yı işgal etti.

1941- Japon uçakları, Amerikan deniz üssü Pearl Harbor'u bombaladı. 5 savaş gemisi, 14 gemi, 200 uçak kaybedildi, 2400 kişi öldü.

1979- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, uğradığı saldırıda 58 yaşında öldü.

1988- Nemrut Dağı Ulusal Parkı açıldı.

08 ARALIK

1911- Mustafa Kemal, Bingazi-Derne-Tobruk bölgesinde yerli halkı örgütleyerek, İtalyan kuvvetlerine karşı

başarılı direnişlerde bulundu.

1941- Amerika ve İngiltere, Japonya'ya savaş ilan etti.

1948- Birleşmiş Milletler, Güney Kore'nin tanınmasını onayladı.

1967- Kıbrıs'taki kriz sonrasında Yunan askerlerinin adadan tahliyesine başlandı.

1995- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) kuruldu.

2000- Uluslararası Halter Federasyonunun Atina'daki kongresinde ilk kez bir sporcu olarak Naim Süleymanoğlu

asbaşkanlığa seçildi.

09 ARALIK

1917- Kudüs, İngiliz ordularının işgal etmesiyle Osmanlı devletinin elinden çıktı.

1920- İç ayaklanmaları bastırmak üzere, Merkez Ordusu kuruldu.

1938- Başkent Ankara'nın yeni tren garı hizmete açıldı.

1967- Ankara'da üniversite öğrencileri ''NATO'ya karşı direniş'' mitingi düzenledi.

1967- Bolu Milletvekili ve Türk Tarih Kurumu eski başkanı Hasan Cemil Çambel öldü.

2003- Eski başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Cumhur Ersümer hakkında Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle Meclis Soruşturması açıldı. Aynı gün eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

Hüsamettin Özkan ve eski Devlet Bakanı Recep Önal ile eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan haklarında da farklı gerekçelerle Meclis soruşturmaları açıldı.

10 ARALIK

1868- İlk ışıklı trafik lambaları, Londra'da kullanılmaya başlandı.

1898- İspanyol-Amerikan savaşı sonrası; Paris Barış Antlaşmasıyla Küba, İspanya'dan bağımsızlığını kazandı.

1901- İlk Nobel ödülleri verildi.

1923- Türkiye Cumhuriyeti ile Arnavutluk Hükümeti arasında Dostluk Antlaşması imzalandı.

1948- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul ve ilan etti.

1948- Türkiye, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyesi oldu.

1988- Türkiye'de ilk karaciğer nakli gerçekleştirildi. Ameliyatı, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Haberal yaptı.

2016- Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena'nın önünde ve Maçka Parkı'nda gerçekleşen bombalı saldırılarda 36’sı polis 44 kişi şehit oldu, 155 kişi de yaralandı.

11 ARALIK

1917– İngilizler, Kudüs'ü işgal etti.

1918- Yerli Ermenilerden kurulan bir Fransız taburu, Dörtyol'u işgal etti.

1938- Sivas-Erzincan demiryolu açıldı.

1942- Çorum'da 5,9 büyüklüğündeki depremde 25 kişi öldü, 589 ev yıkıldı.

1962- Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği kuruldu.

1993- Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği İdare Ataşesi Çağlar Yücel, aracında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.

2009- Anayasa mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasına karar verdi. Genel başkan Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşürüldü.

12 ARALIK

1923- TBMM, 15 Mayıs 1919 ile 1 Kasım 1923 arasında üstün hizmet gösterenlere İstiklal Madalyası verilmesini kararlaştırdı.

1940- Salvador gemisi Silivri önlerinde battı. Bulgaristan'dan Filistin'e gittiği açıklanan gemideki 352 Musevi yolcunun 230'u boğularak öldü.

1949- TBMM, Türkiye'nin Avrupa Konseyine katılmasını onayladı.

2003- Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, tedavi gördüğü ABD'de vefat etti.

13 ARALIK

1914- Mesudiye Zırhlısı, İngiliz B–11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırıldı.

1949- İsrail Kudüs'ü başkent ilan etti. Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra, Eski Kent ve Doğu Kudüs Ürdün'de, Batı Kudüs de İsrail'de kaldı. Kent, BM kararlarına göre ''uluslararası kent'' ilan edilmişti.

1974- Anadolu Ajansı TAŞ’ nin kurucuları (1925) arasında ve ilk yönetim kurulunda üye olarak yer alan; romancı, gazeteci, siyaset adamı Yakup Kadri Karaosmanoğlu, AA Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütürken, Ankara'da 85 yaşında vefat etti.

2018- Ankara - Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, Marşandiz istasyonunda kılavuz tren ile çarpıştı. Kazada üçü makinist 9 vatandaş hayatını kaybetti, 47 kişi de yaralandı.