Sanat mevsimi kapıya dayandı. Ne yazın telaşı var ne de kışın sertliği. Yaprakların renkli ahengi.
Ne güzel demiş Cemal Süreya; “Sonbahar sanattır, diğerleri mevsim.” Sonbahar denince de akla ilk gelen yer Bolu’muzun incisi Yedigöller. Ağaçların yeşilden sarıya, sarıdan turuncuya, turuncudan kızıla dönüşünü izlemek isteyen herkes buraya akın ediyor. Haklılarda. Eşsiz güzelliği ile Yedigöller sonbaharda gelenleri kendine hayran bırakıyor.
Yedigöller’e gelirken sizi solda muhteşem ihtişamıyla Ayı Kayası karşılayacak. Yürüyüş sevenler için güzel bir rota. Yaz aylarında havanın açık ve bulutsuz olduğu zamanlarda denizi de çıplak gözle görmeniz mümkün. İlk defa gelenler için biraz zorlu bir rota ama görülmeye değer. Tabii yaban hayatının yoğun olduğu bir bölge olduğu için tedbirli olmakta fayda var.
Yola devam ettiğinizde yine yolun solunda Kapankaya Seyir Terası yer alacak. Bu terastan Yedigölleri tepeden görebilir, ağaçların yapraklarının görsel şölenine şahit olabilirsiniz.
Ve Yedigöller…
Milli Parka giriş yaptığınızda size İncegöl hoşgeldin diyecek. Üzerinde sazların dansettiği Sazlı Gölde fotoğrafla anı biriktirmeyi unutmayın. Yedigöllerin en büyüğü Büyük gölün kenarında soluklanıp kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Derin Göl, Nazlı Göl, Küçük Göl, Serin Göl…
Hepsi birbirinden güzel doğa harikası. İçinde Dilek Çeşmesi ve şelalesi de bulunan bu milli parkta bir gününüzü doğa da görmek isteyeceğiniz her şey mevcut. Kamp yapmak isteyenler içinde fırsatlar sunulmuş.
Belki de Yedigöller’in sonbaharında saklı olan güzellik, Bob Ross’un tuvallerine sığdırdığı o huzurun ta kendisidir. Sarıya, turuncuya ve kızılın binbir tonuna bürünen ağaçlar, gölün durgun sularına eğilirken insan anlıyor ki doğa, dünyanın en güzel ressamı; mevsimler de onun hiç bitmeyen tabloları… Bob Ross, fırçasıyla tuvaline mutluluklar kondururken, sonbahar da Yedigöller’in üzerine sessizce kendi renklerini bırakıyor. Ve biz, bu eşsiz manzaranın karşısında, bazen bir resmin içine girmek, bazen de hayatın telaşını bir kenara bırakıp yalnızca bakmak istiyoruz. Çünkü bazı güzellikler anlatılmaz, bazı huzurlar çizilmez; sadece yaşanır ve insanın yüreğinde bir sonbahar hatırası olarak kalır.
Doğayla kalın…